Gebiedsagenda Schinkelpolder
Opdrachtgever: Gemeente Aalsmeer
Periode: december 2022 - januari 2024
Middelen:
Twee procesvisuals
Verbeelding van de vertrekpunten
Opmaak panelen bij de informatiebijeenkomst
Uitwerking werkvormen voor gesprekstafels
Creatieve procesbegeleiding
De gebiedsagenda voor de Schinkelpolder is een participatieproces dat Kickstad begeleidde voor Gemeente Aalsmeer. Als Projectcoördinator was ik verantwoordelijk voor het ontwerpen van de verschillende middelen die in dit proces gebruikt zijn, alsmede het faciliteren van de bijeenkomsten. In dit proces kon ik mijn ontwerpskills goed inzetten, wat tot creatieve materialen en werkvormen leidde.
Procesvisuals
Voor Gemeente Aalsmeer begeleidde ik het proces om te komen tot een gebiedsagenda voor de Schinkelpolder. Daarvoor werkte ik verschillende middelen uit om de inhoud van het proces te visualiseren. Voor de offerte maakte ik een procesvisual. Later, toen in de participatiesprint bleek dat er een aanvulling van de participatie nodig was, werkte ik een nieuwe visual uit voor de startbijeenkomst.
Het proces zoals beschreven in de offerte
Nieuwe verbeelding bij de informatiebijeenkomst
Vertrekpunten
Voor zowel de website als de startbijeenkomst werkte ik de vertrekpunten uit op posterformaat. Per vertrekpunt ontwierp ik een icoon. Voor ieder thema tekende ik ook relevante zaken op kaart. Zo tekende ik in het thema “Landschap & natuur” een groene pijl in die staat voor de Westeinderscheg. Bij het thema “Bereikbaarheid” speelde voor de glastuinbouwers het nabijgelegen Schiphol, duidelijk zichtbaar op deze kaart, natuurlijk een grote rol.
Landschap, natuur en duurzaamheid, met op het kaartje duidelijk de Westeinderscheg als pijl getekend.
Landschap, natuur en duurzaamheid, met op het kaartje duidelijk de Westeinderscheg als pijl getekend.
Wonen & werken, met in roze de bedrijven ingekleurd en onderin het kaartje de “lint” aangegeven.
Door een verscheidenheid aan materialen bij gesprekstafel 1 kon iedereen de informatie op diens eigen manier tot zich nemen.
Bereikbaarheid, met Schiphol, de belangrijkste aanvoerroutes van het gebied en de bushalte ingetekend.
Panelen
Ik nam ook de panelen bij de informatiebijeenkomst voor mijn rekening. Het grafisch design is gebaseerd op de huisstijl van gemeente Aalsmeer. Echter is er weinig visuele sturing in de huisstijlelementen. De header en footer van de panelen zijn gebaseerd op het logo van gemeente Aalsmeer. Van daaruit is de inhoud per hoofdstuk op een logische wijze ingedeeld.
Werkvormen
Tot slot bedacht ik de werkvormen om met deelnemers van de gesprekstafels over de inhoud van de gebiedsagenda te praten. Deze inhoud was zeer complex en we hadden met deelnemers van allerlei achtergronden en met verschillende belangen te maken. Om te zorgen dat de werkvorm voor iedereen bruikbaar was, zetten we een mix van visuele en tekstuele informatie in. Per gespreksleider was een map met alle informatie beschikbaar, zodat deze er naar eigen inzicht extra informatie bij kon zoeken.
In de tweede gesprekstafel was het belangrijk dat er geen dominante kijkrichting was. Vandaar een template die vanuit alle richtingen even leesbaar is.
Word jij hier enthousiast van en denk je dat je een of meerdere van deze middelen ook in jouw project kunt gebruiken? Neem dan contact op met Odmar Vandijck!